Sanana ”turvallisuus” on hyvin monisyinen, vaikka keskustelun kohteeksi rajaisikin vain yritykset ja organisaatiot. Keskustellaanko turvallisuudesta puhuttaessa esimerkiksi henkilö-, toimitila- vai tietoturvallisuudesta? Siksi lienee paikallaan selventää, että tässä tekstissä käsitellään (käyttäen termiä työturvallisuus) nimenomaan työturvallisuutta ja -terveyttä, kuten se ISO 45001 standardin kontekstissa ymmärretään, eli työntekijöiden työhön liittyviä vammoja tai terveyden heikentymistä.
Haluatteko tehdä systemaattista työtä työturvallisuuden parantamiseksi? Vaativatko asiakkaat työturvallisuusjärjestelmän sertifiointia?
Jos vastaus yhteenkään kysymykseen on kyllä, kannattaa yrityksenne harkita ISO 45001 standardin mukaista työturvallisuusjärjestelmää. Matkan kohti sertifioitua työturvallisuusjärjestelmää ei tarvitse olla monimutkainen, vaaditaan vain hieman etukäteissuunnittelua.
ISO 45001 ei anna suoria työturvallisuusvaatimuksia, vaan asettaa raamit ohjaamaan toimivan työturvallisuusjärjestelmän rakentamista. Koska nämä raamit ovat yleisellä tasolla, voidaan ISO 45001 standardia soveltaa hyvin erilaisilla toimialoilla ja erilaisissa organisaatioissa.
ISO 45001 on kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n julkaisema standardi. ISO 45001 korvasi OHSAS 18001 standardin maaliskuussa 2018. Tuolloin alkoi kolmen vuoden siirtymäaika, jonka aikana OHSAS 18001 standardista tulee siirtyä standardiin ISO 45001.
ISO 45001:2018 päivityksen tavoite on ollut myös parempi integraatio muiden johtamisjärjestelmien (ISO 9001, ISO 14001) kanssa. Uudistettu ISO 45001 noudattaa samaa yhteistä rakennetta sekä käyttää samoja avaintermejä ja -määritelmiä kuin laatujärjestelmästandardi ISO 9001:2015 ja ympäristöjohtamisen standardi ISO 14001. Yhteinen rakenne helpottaa standardien yhtä aikaista käyttöä.
Järjestelmän tavoite on olla integroitu osaksi yrityksen päätöksentekoa negatiivisten työturvallisuus- ja työterveysvaikutusten pienentämiseksi. Työturvallisuusjohtamisjärjestelmä liittyy nimensä mukaisesti suoraan johtamiseen - se antaa työkaluja päätöksenteon tueksi. Riippuen yrityksenne nykytilanteesta, nämä voivat olla uusia työkaluja tai asioita, joita jo toteutatte.
Työturvallisuus- ja työterveysriskien arvioinnilla tarkoitetaan prosessia tai prosesseja, joiden avulla tunnistetaan työturvallisuusvaaroja, arvioidaan niihin liittyviä riskejä sekä tärkeimpänä poistetaan havaittuja vaaroja tai pienennetään riskejä. QMClouds -järjestelmä antaa tähän hyvät työkalut sekä riskien arviointi, että poikkeamaraportointi moduuliensa kautta. QMClouds mahdollistaa matalan kynnyksen aloittamisen.
Työturvallisuusriskien arviointi on Suomessa myös lakisääteinen vaatimus.
Työturvallisuusjärjestelmää kannattaa alkaa rakentamaan tutustumalla ISO 45001 standardin sisältöön. Kun olet saanut käsityksen standardin sisällöstä voit tehdä arvion, kuinka paljon yrityksessänne jo olemassa olevia prosesseja voidaan hyödyntää ja kuinka paljon uutta tarvitsee rakentaa.
Tässä vaiheessa on myös hyvä seisahtua totuuden äärelle – haluammeko rakentaa työturvallisuusjärjestelmän ja mikä on sen tavoite? Tämä on merkittävä kysymys, koska toiminnan kehittämisessä on kyse prosesseista, ei projektista. Toiminnan muuttaminen puolestaan vaatii (johdon) sitoutumista ja sinnikkyyttä pitää tehdystä päätöksestä kiinni.
QMCloudsin työkaluja voidaan yrityksessä hyödyntää myös ajateltaessa kevyempää ratkaisua – esimerkiksi työturvallisuushavaintojen tekeminen onnistuu helposti ottamalla käyttöön poikkeamaraportoinnin. Järjestelmää ja käyttöähän voi laajentaa myös pikkuhiljaa.
Merkittävä osa mitä tahansa johtamisjärjestelmää on ”dokumentoitu tieto” eli yrityksen omat kuvaukset siitä, miten johtamisjärjestelmä yrityksessä toimii. Näiden luominen tyhjästä voi olla vaativa tehtävä, tähän tukena ovat jo aiemmin mainitut QMClouds:n luomat valmiit pohjat. Niiden avulla aloittaminen vähentää työmäärää huomattavasti.
Johtamisjärjestelmien kritisoidaan usein olevan byrokraattisia tai paperilla tehtäviä harjoituksia. Tämä on totta monien sellaisten yritysten kohdalla, joiden asenne järjestelmää kohtaan on saada järjestelmä ainoastaan sertifioitua esimerkiksi markkinointia varten. Jos työturvallisuusjärjestelmän aikoo rakentaa, kannattaa investoinnista ottaa myös sen tuomat hyödyt irti keskittyen järjestelmän tavoitteisiin jatkuvasta työturvallisuuden parantamisesta, ei standardin vaatimusten täyttämiseksi.
Tätä lähestymistä ajatellen saattaa olla hyödyllistä käyttää jo valmiiksi mietittyjä työkaluja ja pohjia, kuten QMClouds:n tarjoama poikkeamaraportointi ja riskien arviointi, jotta yrityksenne voi keskittyä rakentamaan tehokkaita prosesseja työkalujen hiomisen sijaan.
Löydä kaikki yrityksesi laatudokumentit yhdestä paikasta. QMCloudsissa ne ovat helposti koko henkilöstön saatavilla.
Ensinnä, voi työtapaturman seurauksena olla kuolema tai vakava loukkaantuminen, tämän menetyksen mittaaminen rahassa ei ole mahdollista. Jos yrityksenne työturvallisuus- ja työterveysjärjestelmä on toimiva, tulisi tämän näkyä vähentyneenä tapaturmien lukumääränä sekä sairaspoissaoloina.
Johdon aktiivisempi sitoutuminen ja työntekijöiden osallistuminen. Työturvallisuusjärjestelmä ohjaa miettimään sekä strategista suuntaa että käytännön toimenpiteitä, joilla työturvallisuusriskejä voidaan poistaa ja pienentää. Hyvin implementoituna tämä johtaa parempaan oman työn omistajuuteen, jolloin voidaan alkaa puhua työturvallisuuskulttuurista.
Kyky vastata nykyisiin ja tuleviin vaatimuksiin. ISO 45001 pakottaa miettimään mitkä lakisääteiset vaatimukset organisaatiota koskevat ja miten ne saadaan täytettyä. Auditointiprosessin tavoitteena on havaita poikkeamat sekä toimintatavat, joissa on parantamisen varaa – jatkuvan parantamisen mallin mukaisesti!